Doğum Kontrolü nedir?

Doğum kontrolü olarak da bilinen doğum kontrolü hamileliği önler. Doğum kontrol hapı da dahil olmak üzere birçok farklı doğum kontrol seçeneğiniz var.

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı, hamileliği önleyen hormonlar içeren bir doğum kontrol yöntemidir. Hap şeklinde geldiği için insanlar buna “hap” diyor. Kadınlar hapı günde bir kez ağızdan (ağızdan) alırlar. Hap, her gün aynı saatte tutarlı bir şekilde aldığınızda en etkilidir.

Doğum Kontrol Hapı Kadar Etkilidir?

Hap, hatasız alırsanız hamileliği önlemede %99 oranında etkili olma potansiyeline sahiptir – bu, hapı bir veya iki gün bile almayı unutmadığınız anlamına gelir. Bununla birlikte, hapı mükemmel bir şekilde almak zor olabilir, bu nedenle hapı kullanan her 100 kadından dokuzu her yıl istenmeyen bir hamilelik geçirir. Hap, her gün tutarlı bir şekilde aynı saatte aldığınızda en güvenilirdir. Tutarlı olmak, hormon seviyelerinin dalgalanmasını önlemeye yardımcı olur.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Çalışır?

Doğum kontrol haplarındaki hormonlar hamileliği şu şekilde engeller:

  • Yumurtlamayı durdurmak veya azaltmak (yumurtalıktan bir yumurtanın salınması).
  • Spermin uterusa girmesini önlemek için kalınlaşan servikal mukus.
  • Döllenmiş bir yumurtanın tutunma olasılığını azaltmak için rahmin astarını inceltmek.

Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

İki farklı doğum kontrol hapı türü vardır. Her iki tip de hamileliği önleyen hormonlar içerir.

  • Kombinasyon hapları östrojen ve progestin içerir.
  • Yalnızca progestin içeren haplara ” mini hap” da denir . Emziren veya kan pıhtılaşması ve felç öyküsü olan ve östrojen almaması gerekenler gibi bazı kadınlar için daha iyidirler.

Hap, 21 günlük hap paketlerinden 90 günlük hap paketlerine ve hatta 365 günlük aktif haplara kadar farklı doz paketlerinde gelir. Geleneksel olarak, markaya ve doza bağlı olarak, en az üç hafta aktif hapları ve ardından iki ila yedi gün hormonsuz (aktif olmayan) hapları alırsınız. Buna döngüsel dozlama denir. Çoğu kadın, aktif olmayan haplar sırasında adet dönemine sahiptir. Bazı markalar pakette hiç aktif olmayan hap sağlamaz (sadece üç haftalık aktif hap sağlarlar). 21 günlük paketlerle bir kadın bir hafta boyunca hiç hap almaz. Bu süre zarfında, aktif olmayan, hormonsuz hapları alırken olanlara benzer şekilde, döneminiz olacak.

Bazı formülasyonlar sürekli dozlama sunar, yani aktif olmayan haplarınız yoktur ve bir kadın her gün aktif bir hap alır. Alternatif olarak, uzatılmış döngü dozu, aktif olmayan hapların veya aktif hap rejimindeki kesintilerin yılda yalnızca üç ila dört kez gerçekleştiği zamandır. Aktif olmayan hapları atlamak adet görmeyi engeller . Sağlık uzmanınız sizin için en iyi seçeneği tartışabilir.

Doğum Kontrol Hapı Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları Önler Mi?

Hayır, hap sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklara (STD’ler) veya enfeksiyonlara (CYBE) karşı korumaz . Genital herpes , klamidya ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, doğrudan cinsel temas ve meni gibi vücut sıvılarının değişimi yoluyla bulaşır. Cinsel olarak aktifseniz, cinsel yolla bulaşan bir hastalığı önlemenin en iyi yolu hapa ek olarak prezervatif kullanmaktır. Prezervatifler tek başına kullanıldığında gebeliği önlemede yaklaşık %85 ​​oranında etkilidir. Ancak hap ve prezervatif birlikte kullanılırsa hem enfeksiyon hem de gebelik önleme optimize edilir. Bir partnerle tek eşli bir ilişkiniz yoksa, sağlık uzmanınız hamileliği ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için hapla birlikte prezervatif kullanmanızı önerecektir.

Doğum Kontrol Hapı Almanın Faydaları Nelerdir?

Bazı kadınlar hapı sağlık amacıyla alır. Hap şunları yapabilir:

  • Menstrüasyonu düzenleyin veya hafifletin.
  • Periyotları daha hafif veya daha kısa hale getirerek anemiyi önleyin .
  • Adet kramplarını azaltın ( dismenore ).
  • Adet öncesi sendromu (PMS) ve adet öncesi dismorfik bozukluğu (PMDD) yönetin .
  • Polikistik over sendromunu (PCOS) tedavi edin .
  • Endometriozis veya rahim fibroidlerini tedavi edin .
  • Yumurtalık kanseri , rahim kanseri ve kolon kanseri riskini azaltın .
  • Akne geliştirin .
  • İstenmeyen tüylerin büyümesini durdurun .
  • Migreni azaltın .
  • Menopoza geçiş sırasında sıcak basmaları kontrol edin.

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri

Bazı kadınlar hapı almaya başladıklarında ilaç yan etkileri yaşarlar. Bu yan etkiler genellikle birkaç ay sonra düzelir. Yan etkiler yaşarsanız sağlık uzmanınıza söyleyin. Sorun yaratmayan farklı bir markaya geçebilirsiniz. Bununla birlikte, semptomların birkaç döngü için beklenmesi, özellikle yeni bir hap rejimine ilk başladığınızda, çoğu zaman semptomların çoğunun çözülmesine yardımcı olur. Potansiyel yan etkiler şunları içerir:

  • Göğüs hassasiyeti veya şişmesi.
  • baş ağrısı
  • Sinirlilik veya huysuzluk.
  • mide bulantısı
  • Dönemler arasında lekelenme ( anormal adet kanaması ).

Doğum Kontrol Hapı Zararları

Doğum kontrol hapları çoğu kadın için güvenlidir. Hap 60 yıldır piyasada, bu nedenle kullanımıyla ilgili çok fazla konfor ve deneyim var. Kombinasyon (östrojen içeren) doğum kontrol hapı alan kadınların küçük bir yüzdesi, bu nadir komplikasyonları geliştirme riskinde artışa sahiptir:

  • Kan pıhtıları .
  • Derin ven trombozu (DVT).
  • Kalp krizi .
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon).
  • felç .

Doktorunuz, tıbbi geçmişinize dayanarak risk seviyeniz hakkında sizinle konuşacaktır. Neyse ki, bir kişi östrojen içeren bir hap kullanamıyorsa, çoğu hala sadece progestin haplarını güvenle alabilir.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar?

Hapın hamileliği önlemede etkili olması yedi güne kadar sürebilir. Bu süre zarfında başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Hap akne veya anormal kanama gibi semptomları kontrol etmek için kullanılıyorsa, gerçek faydaları görmek üç ila dört ay sürebilir.

Doğum Kontrol Hapını Almayı Unutursam Ne Yapmalıyım?

Unuttuğunuz hapı hatırlar hatırlamaz alınız. Ardından her zamanki günlük dozunuzu planlandığı gibi alın. Ayrıca, döneminiz olana kadar yedek bir doğum kontrol formu kullanmalısınız. Hapın birkaç gününü kaçırırsanız, sağlık uzmanınızı arayın. Sağlayıcınız hamilelik testi ve acil kontrasepsiyon seçeneklerini tartışabilir . Mevcut paketlerin prospektüslerini saklamak yararlıdır, çoğu, unutulan bir hap varsa ne yapılması gerektiği konusunda özel talimatlar verecektir.

Doğum Kontrol Hapı Alırken Hangi İlaçları Almamalıyım?

Herhangi bir yeni ilaç veya bitkisel takviye almadan önce daima sağlık uzmanınıza danışmalısınız . Bazı ilaçlar hapı daha az etkili hale getirebilir ve hamile kalma şansınızı artırabilir. Bu ürünler şunları içerir:

  • Antiseizür ilaçları.
  • Sarı kantaron gibi bitkisel takviyeler.
  • HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar.

Emzirirken Doğum Kontrol Hapı Kullanılır Mı?

Kombinasyon doğum kontrol hapı, süt üretimini azaltabilen östrojen içerir. Emziriyorsanız, sağlık uzmanınız bunun yerine sadece progestin hapı almanızı önerebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar, süt tedariki tamamen sağlandıktan ve bir kadının kan pıhtılaşması riski en aza indirildikten sonra östrojen içeren hapları kullanabilir.


Anneleriz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir

Memenin Etrafındaki Kabarcıklar Hamilelik Cinsiyet Tahmini

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelikte cinsiyet tahmini olarak nasıl kullanılabilir?

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken Makyaj Malzemeleri

Hamilelikte kullanılmaması gereken, bebeğinize zarar verecek makyaj malzemeleri vardır. Bu nedenle hamileyken kullanmamanız gerekenler var.

Hamilelikte Saç Boyamak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileliğin erken dönemlerinde annelerin saçını boyamaları bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle hamileyken saç boyamayı takip edin.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen erken hamilelik belirtileri ve bu belirtiler ile başa çıkmanın yollarını bir araya getirdik.