Hamilelikte sigara içmek bebeğin gelişimine ve anneye ciddi zararlar meydana getirebilir. Sigara bağımlısı annelerin hamile kalmadan önce veya hamileliğin başında sigaradan tamamen kurtulması ve bir daha kullanmaması en doğru olandır. Peki hamilelikte sigara içmek hangi sorunlara sebep olur? Hamilelikte sigara içip doğum yapanlar neyle karşılaşırlar? Bebeğe zararları nelerdir? Sigara içen anneler nasıl bırakabilir? İşte sizler için hazırladığımız bu soruların cevapları.

Hamilelik döneminde anne adayı gebe kadınlarımız hem kendi sağlıkları için hem de bebeklerinin sağlıkları için beslenmelerine ve sağlıklı yaşamlarına oldukça dikkat etmeleri gerekir. Bebeğin anne karnında doğrudan anneye bağlı olduğu ve tüm beslenmesini tamamen anneden karşıladığı unutulmamalıdır. Anne adayı gebe kadınlarımız ne tüketirlerse bebekler de onunla beslenirler.

Hamilelikte sigara içmek zararlı mıdır?

Hamilelik döneminde sigara içen anne adaylarının hem kendilerinin hem de doğacak bebeklerinin büyük bir tehlike altında olduğu aşikardır. Gebe kalındıktan sonra yaklaşık 9 ay 10 gün boyunca anne karnında yaşamını sürdüren bebeklerimiz tüm beslenmelerini anneye bağlı olarak sürdürmektedir. Gelişimleri de anne karnında olduğu için annenin beslenmesine bağlı olarak kendi gelişimleri de doğrudan etkilenmektedir.

Gebelikte sigara kullanımı pek çok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Günlük hayatta ne yazık ki kadın ve erkek fark etmeksizin çoğu kişi sigara bağımlılığı yaşamaktadır. Bağımlılıktan kurtulamayan gebe kadınlarımız hamilelikte sigara içmeye devam ettiği süre boyunca aşağıdaki tehlike ve zararları yaşama ihtimalini artırmaktadır.

Hamileyken sigara içmenin zararları nelerdir?

  1. Vücuttaki nikotin oranının artması bebeğe giden kan akımının azalmasına sebep olur.
  2. Fazla karbon monoksitten dolayı gelişim geriliği riskini artırır.
  3. Sigara kullanımı erken doğuma sebebiyet verebilir.
  4. Bebeğin anne karnında aniden beklenmedik bir şekilde ölümüne sebebiyet verebilir.
  5. Tansiyonu artırıp hipertansiyona sebep olabilir ve bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.
  6. Doğum sonrası süt bezlerinin yetersiz üretimine ve anne sütünün azalmasına sebep olabilir.
  7. Bebeğin organlarında kusurlu doğum olma ihtimalini artırır.
  8. Bağışıklık sisteminin gelişmesini engelleyebilir ve C vitamininin etkisinin azalmasına sebep olabilir.
  9. Kandaki oksijen seviyesini düşüreceği için bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkileyebilir.
  10. Doğan bebekte solunum yetersizliği, astım gibi şikayetlerin oluşma riskini artırır.

Görüldüğü üzere hamilelikte sigara kullanımı pek çok riski ve zararı beraberinde getirmelidir. Anne adayları bu alışkanlığından ve bağımlılığından acil olarak vazgeçmesi gerekir. Peki sigara nasıl bırakılır?

Hamileyken sigara içmenin yararları nelerdir?

Hamile olmak ya da olmamak hiç fark etmeksizin sigara içmenin kimseye bir yararı bulunmamaktadır. Hem sağlığı hem de ekonomiyi olumsuz etkileyen bir alışkanlıktır. Dolayısıyla hamilelikte sigara içmek hiçbir yarar sağlamayacaktır. Aksine, yukarıda saydığımız 10 farklı zarar riski her zaman vardır.

Hamileyken sigarayı bırakmak için ne yapılması gerekir?

Sigarayı bırakmak için pek çok yöntem denenebilir. Hamileyken sigarayı bırakmak isteyen anne adayları ilk olarak psikolojisini toparlamayı, bebeğinin sağlığını düşünerek onun güvenli bir şekilde dünyaya gelip gelişimini iyi tamamlamasına odaklanarak sigarayı bırakmak için kararlı duruş sergilemelidir. Bu düşünceden hiçbir zaman vazgeçmemeli ve istikrarlı bir şekilde artık kullanmayacağı noktasında kendisine söz vermelidir.

Her şeye rağmen alışkanlığından kurtulamayan kadınlarımız aşağıdaki yöntemlere başvurabilir ve sigaradan kurtulmak için çalışmalar yapabilir:

  • Etrafınızda, çevrenizde, ailenizde sigara kullanan kişilerle uzun bir süre yan yana gelmeyin.
  • Sigarayı size çağrıştıracak bütün yiyecek, içecek veya eşyaları göz önünden kaldırın.
  • Her an bebeğinizi düşünün ve onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini hedefleyin.
  • Sigara aklınıza geldiği anda kafanızı dağıtmak için hemen farklı işlerle meşgul olun.
  • İnsanlarla bol bol sohbet edin ve zihninizi farklı noktalara yönlendirin.
  • Sizi strese sokabilecek düşüncelere kapılmamaya gayret edin. Gerekirse düzenli aralıklarla komedi filmleri izleyin ve her anı mutlu yaşamaya çalışın.
  • En az 72 saat boyunca bu şekilde devam etmeyi başarabilirseniz vücudunuzdaki nikotin oranı azalacağı için sigara içme isteğiniz de yavaş yavaş yok olacaktır.
  • Tüm bu durumlara rağmen sigara içmek isteğiniz devam ediyorsa Sağlık Bakanlığı’nın Alo 171 Sigara Bırakma Hattı‘ndan destek isteyin.

Doğum yapmak için hangi türde ve nasıl doğum yapacağınıza karar veremediyseniz Suda doğum nedir? Suda doğum fiyatları başlıklı yazımızı da okumanız size büyük fayda sağlayacaktır.

Doğumdan sonra sigaraya başlamak zararlı mıdır?

Doğumdan sonra sigaraya başlamak hem bebek için hem de anne için sağlık yönünden zararlara sebep olur. Çünkü anneler ortalama 24 ay boyunca bebeğini emzirecekleri için süt yoluyla bebeğe sigaranın zararlı maddeleri geçmeye devam edecektir. Annenin sigara içmesi sütünün besin değerinin azalmasına ve bebeğin sağlıksız beslenmesine sebebiyet verir.

Hamilelikte sigara içmek zararlı olduğu gibi doğumdan sonra da zararlar devam edebileceği için anne adaylarının bu alışkanlıktan tamamen kurtulması en faydalı adım olacaktır.


Anneleriz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir

Memenin Etrafındaki Kabarcıklar Hamilelik Cinsiyet Tahmini

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelikte cinsiyet tahmini olarak nasıl kullanılabilir?

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken Makyaj Malzemeleri

Hamilelikte kullanılmaması gereken, bebeğinize zarar verecek makyaj malzemeleri vardır. Bu nedenle hamileyken kullanmamanız gerekenler var.

Hamilelikte Saç Boyamak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileliğin erken dönemlerinde annelerin saçını boyamaları bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle hamileyken saç boyamayı takip edin.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen erken hamilelik belirtileri ve bu belirtiler ile başa çıkmanın yollarını bir araya getirdik.