Hamilelikte abur cubur yemek birçok hamilenin ilgisini çekse de dikkat edilmesi gereken en önemli sorunların başında gelmektedir. Eğer dikkat edilmezse 8 farklı zarara sebep olabileceği düşünülmekte ve görülmektedir. Anne adayı kadınlarımız hamilelik döneminde pek çok ürünü aşerebilmektedir. Mevsimine veya dönemine bağlı olmaksızın her an canları farklı şeyler çekebilmektedir. Bu noktada abur cubur yemek isteyen kadınların sayısı da bir hayli fazladır. Hamilelikte abur cubur yemek zevkli ve kısa süreli faydalı bir atıştırmalık gibi görünse de zararlarını unutmamak gerekir.

Gebe kadınlar günlük beslenme ve gıda alma işlemlerini az az ve sık sık şeklinde yapmalıdır. Vücutlarının besin dengelerini korumalı ve bebeklerinin gelişimsel durumlarına göre beslenme ve gıda ürünleri tercih etmelidir. Özellikle faydalı ve sağlığa yararlı gıdaların tercih edilmesi hamilelik sürecinde çok önem taşımaktadır. Bu durum hem bebeğin iyi bir gelişim göstermesi hem de anne adayı hamile kadınların kendilerini koruması için mecburidir.

Abur cubur yiyecekler arasında genel olarak cips, kraker, bisküvi, kola, hamburger, burger, doymuş ve işlenmiş yağ oranı yüksek hazır gıdalar, çikolata ve gofret ürünleri karşımıza çıkmaktadır. Hamilelikte abur cubur yemek, kalorisi çok fazla veya çok az yiyecekler tüketmek hem bebeği hem de anne adayı hamile kadınları yoracak bir davranıştır. Gebe beslenme programlarına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle kadın doğum uzmanı ve diyetisyenlerin tavsiyelerine göre yemek listesi oluşturup bunların tüketilmesi önem arz eder.

Hamilelikte abur cubur yemek neden zararlıdır?

Hamilelikte abur cubur yemek, bol bol fast food ürünleri tüketmek, hazır gıdaları tercih etmek sağlık açısından pek çok riski beraberinde getirmektedir. Abur cubur yiyecekler ve fast food ürünleri çok fazla işlenmiş yağ, şeker ve tuz oranı içermektedir. Bu durum birçok beslenme uzmanı tarafından sağlıksız kabul edilmektedir. Hatta çocuklarımızın okullarındaki kantinler, kafeteryalar düşünüldüğünde hepsinde abur cubur ve fast food ürünlerinin yasaklandığını görmek mümkündür. Çünkü bu ürünlerin sağlığa faydasından çok zararı bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde bol bol abur cubur tüketmek, anne karnındaki bebeğin gelişim durumunu olumsuz etkileyebilir. Bebek üzerinde kaygı, davranış bozukluğu, hiperaktivite, depresyon gibi durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Şimdi gelelim sizler için hazırladığımız 8 farklı zarar şeklinde hamilelikte abur cubur yemenin zararlarına.

1. Alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir ve astım riski oluşabilir

Alanında yapılan bir çok araştırma neticesinde hamile kadınların yoğun bir şekilde abur cubur ürünler tüketmesi sonucunda bebeklerde alerjik rahatsızlıkların ve astım riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.

2. Bebeklerde kalp hastalığı oluşma ihtimalini artırır

Kalp sağlığı, kolesterol dengesi, şeker sağlığı gibi hususların en önemli destekçisi dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Sağlıksız gıdaların hamilelik sürecinde fazlaca tüketilmesi bebeklerde kalp hastalığı ve rahatsızlıkları oluşma ihtimalini artırır.

3. Besin eksikliğine yol açar

Abur cubur yiyeceklerin pek çoğunda besin değeri bulunmaz. Anne adayı hamile kadınların düzenli olarak abur cubur yiyecekler tüketmesi besin kaybına yol açar. Bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde sağlayacak mineral ve vitaminleri vermez. Bebeğin organ gelişiminde negatif etkiye yol açabilir.

4. İlerleyen yaşlarda abur cubur yemek bağımlılık haline gelir

Anne karnındaki bebekler hamilelikte doğrudan anneden beslenir. Anne vücuduna hangi besini alıyorsa bebek de ondan faydalanır. Annenin çok fazla oranla sağlıksız gıda tüketmesi bebeğin bu noktada bağımlılığının artmasına sebep olabilir. İlerleyen yaşlarda abur cubur yeme isteği fazla olan bebeklerin oluşması sonucu ortaya çıkabilir.

5. Doğacak bebeklerde genetik anomaliler görülebilir

Bu tespit hayvanlar üzerinde denenmiş olup; gebelikte abur cubur tüketiminin, anne karnındaki bebekte oluşabilecek genetik anomalilerin riskini arttırdığını göstermektedir.

6. Bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler

Bu tarz gıdaların hamilelik sürecinde fazlaca tüketilmesi doğacak bebeklerin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.

7. Gebelik şekeri riskini artırır.

Abur cubur yiyeceklerde ve fast food ürünlerinde şeker oranı, tuz ve ilave katkı koruyucu maddeleri oldukça yüksek olur. Yağ oranı da yüksektir. Bu durum gebelik sürecindeki kadınların gebelik şekeri riskini artırır ve daha erken doğum yapmasına sebep olabilir.

8. Anne ve bebekte obezite riski oluşturur

Fast food ürünleri ve abur cubur yemek yoğun yağ birikmesine ve karbonhidrat fazlalığına sebep olabilir. Bu durum hamile kadınların karnındaki bebeklerin ilerleyen yaşlarda obezite hastalığına yakalanma ihtimalini artırır.

Hamilelikte abur cubur yemekten nasıl uzak durulur?

Hamilelikte abur cubur yemekten uzak durmak için birincil şart dengeli ve düzenli beslenmelidir. Kadınların gebelik süreçlerin her şeyi aşerebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu noktada sağlıksız ürünleri aşerme ihtimali olan kadınlar psikolojisini ve düşüncesini daha sağlıklı yiyecekler üzerinde toplamalıdır. Eğer kendisini abur cubur yemekten kurtaramıyorsa bir diyetisyen ve kadın doğum uzmanından destek almalıdır. Anne adayı hem kendisini hem de bebeğinin sağlığını her zaman düşünmekle sorumludur. Bu sorumluluk neticesinde gereken önlemleri de alması icap eder.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme isimli yayınını da incelemeniz hamile anne adaylarımız için en güzel ve yararlı kaynaklardan olacaktır.


Anneleriz sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir

Pırasa Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anneler için sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Bu nedenle Pırasa nedir ve pırasanın özellikleri ile faydalarını bilmek önemlidir.

Adet Döneminde Karın Şişmesi Neden Olur?

Adet dönemi şişkinliği, hormon seviyelerindeki değişikliklerin bir sonucu olarak vücudun su tutması nedeniyle dönemsel olarak oluşan bir regl semptomudur.