Gebelikte Beslenme Listesi
Gebelikte Beslenme Listesi

Hamile kalan her kadın bilmelidir ki artık yalnız değilsiniz. Gebelikte beslenme listesi ile karnınızda gelişen cenin’in de ihtiyaçları vardır. Cenin büyüdükçe yani bebeğiniz büyüdükçe alması gereken vitamin, mineral ve diğer bileşenlerin kat sayısı da artacaktır.

Gebelikte beslenme ve beslenme listesi konularına geçmeden önce şunu ifade etmek isteriz; hamile kalır kalmaz yoğun beslenme listelerine geçmemelisiniz.

Her hafta – her ay tüketmeniz gereken bileşen oranı farklıdır. Yani bebeğinizin gelişim aşamalarına uygun beslenme programları uygulamalısınız. Gebelik sürecine girer girmez fazladan alacağınız her yağ, şeker ve diğer maddeler gebelik için gereken maddelerden daha fazlasını almanıza, daha fazla kilo almanıza dolayısıyla da gebelik sonlanmasının ardından yaşayacağınız kilo verme sürecine zarar verebilir.

Bu nedenle alanında uzman doktor ve diyetisyenler aracılığıyla, size uygun beslenme listelerine yönelmelisiniz.

📝Bebek Bisküvisi Zararlı Mı?

Önemle hatırlatmak isteriz… İnternette dolaşan ya da televizyon kanallarında karşılaştığınız;

  • Hamilelikte beslenme listesi Karatay
  • 2. trimer beslenme listesi
  • Ebru Şallı hamilelikte beslenme listesi
  • Hamilelikte beslenme listesi kadınlar kulübü
  • Gebelikte beslenme listesi pdf gibi arama sonuçları size uygun olmayabilir. Özetle her kadının, her hamilelik sürecinin, bebek sayısının, genel sağlığın kriterlerine göre uygun diyet listeleri vardır. Bunlar genellemeyi belirtmektedir. Bu yazımızda örnek beslenme listeleri sunacağız. Bu listeler tek bebek taşıyan, genel sağlık durumu iyi olan, herhangi bir hastalığı olmayan gebeler içindir. Bunun yanı sıra; hamilelikte ilk 3 ay beslenme listesi ile 5 aylık hamilelikte beslenme listesi verileri de değişiklik arz edebilir.

Gebelikte Yetersiz – Dengesiz Beslenmenin Olası Sonuçları

Beslenme değerleri gebelik süreçlerinde farklıdır. Vücudunuza almamanız gereken zararlı maddeleri almaya devam etmek bebeğinize doğrudan zarar vermeye yönelmek anlamına gelir. Annenin tükettiği, içtiği tüm maddeler kan dolaşımıyla birlikte bebeğe geçer. Bebeğin ihtiyacı olmasa da zararlı maddeler de geçmiş olur. Bu da doğrudan bir doğum riski, bebeğin hastalıklarla doğma riski taşımasına vesile olur. Yetersiz ve dengesiz beslenmek hem annenin genel sağlığına hem de bebeğin genel sağlığına zarar verir, bebeğin anne karnındaki gelişimini doğrudan etkiler.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Düşük yapma, Loğusa Sepsisi, Maternal Anemisi gibi pek çok anomali riskini minimize edebilmek için hemen hemen her gebe kadının, her gün düzenli olarak en az 30 mg Demir, 0,4 mg Folik Asit desteği alması gereklidir. Bunun yanı sıra süt – yoğurt gibi Kalsiyum içeren besinleri hiç tüketemeyen ya da tüketimi az olan kadınların her gün 1,5 gram değerinde Kalsiyum takviyesini edinmesi gerekir. Gebelerin günde 300 mg’nin altında Kafein tüketmesinde bir sakınca yoktur.

Hiç kafein tüketmemesinde de bir sakınca yoktur. Lakin günde 300 mg oranını aşan Kafein tüketimleri doğrudan bebeğe zarar verebilir, düşük yapma olasılığını arttırabilir. Bir başka önemli madde ise Kolin’dir. Her gebenin – her gün düzenli olarak besinlerden alması gereken Kolin miktarı 450 mili gram’dır. Kolin gereksinimini karşılamakta güçlük yaşayan gebeler bu oranı besin takviyelerinden elde edebilirler.

Lakin doktorlarına danışmadan bir ürün – bir gıda takviyesi almamalıdır.

Gebelik Sürecinde Sigara ve Alkol Tüketimi

Hamilelik sürecinde sigara ve özellikle alkol tüketimi bebeğin gelişimini kötü yönde ilerletir. Dahası ise FAS adı verilen hastalığa neden olabilir. FAS sendromlu bebeklerin; göz, burun, gelişim, baş, kalp, sistemlerinde anormallikler yaşanabilir.

Gebelik Sürecinde Kalsiyum İhtiyacı

Hem hamile kadınların hem de menopoz sürecindeki kadınların günlük Kalsiyum gereksinimi daha fazladır. Bu süreçleri yaşayan bayanların günde dört defa bir porsiyon süt ve süt ürünlerini tüketmeleri gerekmektedir.

Anne karnındaki bebeğin genel iskelet yapısının oluşumu, gelişimi ve sağlıklı büyüyebilmesi için bu oranı karşılamadırlar. Aksi halde bebeğin gelişimi sekteye uğrayabilir, anne kendi bünyesinden Kalsiyum geçirerek kendi sağlığını sekteye uğratabilir.

Haftalara Göre Anne Karnında Ki Bebek Hangi Meyveye Benzer?

Özetle gebelik ve menopoz dönemlerinde yeterli alınamayan Kalsiyum oranları kemik erimesine neden olabilir. Bu dönemde yeşil yapraklı sebzelerden ve meyve türlerinden en az birer porsiyonun da çiğ olarak tüketilmesi elzemdir.

Gebelik Sürecinde Günlük Tüketilmesi Gereken Kalori Oranı

Gebe kalındıktan sonraki ilk 90 günlük dönemde, annelerin her gün tükettiği beslenme oranının aşılmasına gerek yoktur.

Ancak normal ve dengeli beslenmelidir. Beslenme listeleri daha çok üçüncü ay sonrasını kapsamaktadır. Her gebe günde 1800 kalori tüketmek zorundadır. Bu miktar biraz aşılabilir, lakin azaltılamaz. Her ay alınması gereken kalori oranı arttırılmalıdır.

Gebelik Dönemi Bulantıları için Beslenme

Hamilelik süreçlerinde her kadın mide bulantıları ve yer yer kusmalar yaşayabilir. Tamamen doğaldır. Bazı gebelerde hiç yaşanmazken, bazı kadınlarda az bazılarında ise daha yoğundur.

Mide bulantılarınız için elma – ayva tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sabah uyanınca kahvaltı yapmadan önce ve aşırıya kaçmadan bir miktar bisküvi, kraker gibi atıştırmalıklar alarak da mide bulantısı şiddetini azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme Listesi Örnekleri

Üç ana ve ara öğünleri kapsayan örnek beslenme listesi sunacağız. Size en uygun beslenme listeleri için doktorunuzla, diyetisyeninizle irtibatta kalmanızı öneririz.

Burada sıralanan öğün örnekleri herhangi bir hastalığı olmayan, normal bir gebelik süreci yaşayan, tek bir bebek bekleyen gebeler için hazırlanmıştır.

Örnek Gebelikte Beslenme Listesi 1

Kahvaltıda Tüketilecekler

  • Şeker ilavesi içermeyen, mümkünse organik olan, bir su bardağınca Süt (Laktoz hassasiyeti olan bireyler Laktozsuz süt tüketebilir.)
  • Mümkünse organik köy yumurtası tüketiniz. Bir adet olmasına özen gösteriniz. Haşlama önerilmekte olup az yağlı omlet ya da menemen de tercih edebilirsiniz.
  • 2 dilim doğal beyaz peynir.
  • 2 ceviz
  • Yeşillik tüketmeye özen göstererek domates ve salatalıklardan birer adet
  • Tahıllı ekmek formlarından iki dilim

Ara Öğünde Tüketilecekler

  • Herhangi bir meyveden bir adet
  • Çiğ olmak kaydıyla badem ya da fındık tüketiniz. 5 adeti geçmemeye dikkat ediniz.

Öğle Yemeğinde Tüketilecekler

  • Herhangi bir çorba çeşidinden bir kase.
  • Kuzu ya da dana etli sebze yemeği
  • 1 porsiyon doğal yoğurt

İkinci Ara Öğünde Tüketilecekler

  • Küçük bir dilim doğal beyaz peynir
  • Bir dilim tahıllı ekmek ya da bir adet tahıllı kepekli Galeta krakeri

Akşam Öğününde Tüketilecekler

  • Herhangi bir çorba çeşidinden bir kase çorba tüketiniz. Mümkünde aynı gün farklı çorba çeşitlerini tercih ediniz.
  • Dana ya da kuzu etli veya tavuk – balık tüketiniz. Et tercih edilecekse porsiyon oranı 120 gramdır, tavuk ya da balık tercih edilecekse porsiyon oranı 200 gramdır. Tavuk veya balığın fırında ya da ızgarada pişirilmesi gereklidir.
  • 1 dilim tahıllı gruplardan ekmek ya da ekmek yerine üç kaşığı aşmayan doğal bulgur pilavı

Üçüncü Ara Öğünde Tüketilecekler

  • Bir porsiyon doğal süt ya da ev yapımı bir kase yoğurt
  • Bir adet herhangi bir meyve, mümkünse aynı gün tükettiğiniz meyveler birbirinden farklı olsun.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni içeriklere abone olun.

Değerli anneler için özel olarak seçtiğimiz içerikleri ilk sen E-postana al.

İlginizi çekebilir

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken Makyaj Malzemeleri

Hamilelikte kullanılmaması gereken, bebeğinize zarar verecek makyaj malzemeleri vardır. Bu nedenle hamileyken kullanmamanız gerekenler var.

Hamilelikte Saç Boyamak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileliğin erken dönemlerinde annelerin saçını boyamaları bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle hamileyken saç boyamayı takip edin.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen erken hamilelik belirtileri ve bu belirtiler ile başa çıkmanın yollarını bir araya getirdik.

Memenin Etrafındaki Kabarcıklar Hamilelik Cinsiyet Tahmini

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelikte cinsiyet tahmini olarak nasıl kullanılabilir?