Mide zarının iltihaplanması olan gastritin tedavisi tüketilen gıdalarla yakından ilgilidir. Esas olarak “helicobacter” bakterisi enfeksiyonu nedeniyle meydana gelen gastritin diğer nedenleri arasında non-steroid enflamatuar olmayan ilaçlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, alkol ve gıda alerjileri gösterilmektedir.
Uzun süre tedavi edilmeyen gastrit, peptik ülser olarak bilinen, midenin iç yüzeyinde meydana gelen yaralara yol açar. Belirli gıdalardan kaçınmak ve bazı gıdaları daha sık tüketmek gastrit ve ülser tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Gastrite Karşı Beslenme Önerileri
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Gastriti veya mide ülseri olan hastalar koyu yeşil ve yapraklı sebze tüketimini arttırmalıdır.
Bu tür sebzeler A,C,K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum yönünden zengindir. Bu vitaminler ve mineraller midenin kendi kendini tedavi sürecine destek olur.
Sadece tedavi döneminde değil hastalığın tekrar etmemesi içinde brokoli, brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, lahana, kara lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzeleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.
Az Yağlı Protein Kaynakları: Protein, vücuda gereken enerjiyi sağlamanın yanı sıra hasarlı hücrelerin onarılması içinde gereklidir.
Gastriti olanlar mide zarını ve sindirimi zorlayan yağlı protein kaynakları yerine az yağlı olanları tercih etmelidir.
Aşırı yağ aynı zamanda mide asidi üretimi arttırarak mide zarındaki iltihaplanmayı ülsere çevirebilir ve kanamalara yol açabilir.
Yağlı ete alternatif olarak yağsız et, balık, tavuk, soya ürünleri, baklagiller, az yağlı süt ve az yağlı yoğurt tüketebilirsiniz.
Flavonoidler İçeren Yiyecekler: Parlak renkli meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan flavonoidler gastrite neden olan helicobacter bakterisiyle savaşarak etkilerini hafifletir ve gastritin yayılmasını, ülsere dönüşmesini engeller.
Flavonoidler bakımından zengin gıdalar arasında kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber sayılabilir.
Gastrite İyi Gelmeyen Besinler
Alkol ve Kafeinli İçecekler: Yüksek miktarda asit içeren alkol ve kafeinli kahve, kola gibi içecekler mide zarında tahrişe yol açabilir ve gastrit belirtilerini şiddetlendirebilir. Düzenli alkol kullanımı gastriti olan hastalarda mide kanamasına kadar varan rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Kahve, çay ve asitli içecekler sindirim için gerekli olan mide asidiyle birleşerek mide zarının üzerine kaldırabileceğinden daha fazla yük bindirir.
Rafine Gıdalar: Uzmanlar beyaz ekmek, makarna, şeker gibi sindirimi zor rafine gıdaların gastiriti olan kişiler tarafından tüketiminin sınırlandırılması gerektiğinin altını çiziyor.
Buna ek olarak çikolata, kakao, çay ve kahve tüketimi azaltılmalı ve bu gibi içeceklerin yerine sindirime destek olan, mide asidi üretimini dengeleyen bitkisel çaylar tercih edilmeli.
Trans Yağlar: Çerezler, patates kızartması, börekler, hamur işleri gibi ticari, hazır gıda ürünleri katı trans yağ içerir. Mide trans yağı kolay işleyemez ve sindirim zorlanır.
Trans yağı parçalamak için mide asidi üretimi artar ve bu asit gastrit nedeniyle hassas olan mide zarına zarar verebilir.
Trans yağlar sadece gastrit için değil kolesterol, kalp ve damar sağlığı açısından da tavsiye edilmemektedir.
Baharatlı Gıdalar ve Domates: Baharatlı yiyeceklerin tüketimini sınırlamak gastrit belirtilerini kontrol altına almanızda size yardımcı olacaktır.
Sitrik asit içeren domates, portakal ve mandalina gibi asitli meyveler hastalığın belirtilerini şiddetlendirir çünkü sitrik asidi iltihaplı mide zarı ile temas ettirmek açık yaraya alkol sürmekle aynı etkiyi yaratacaktır.
Ayrıca karabiber, kırmızı biber, acı biber, jalapeno biberi ve biber tozu da gastrit ağrısı artırabilir ve bu baharatların aşırı miktarda tüketiminden kaçınılmalıdır.
Gastrit Belirtileri ve Teşhisi
Gastrit tanısı için doktorunuz çeşitli testler isteyebilir. Mide biyopsisi, dışkı testi, endoskopi gibi yöntemler ile gastritin hangi aşamada olduğu ve nedenleri belirlenebilir. Gastritin belirtilerini ise aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
- Hazımsızlık (dispepsi)
- Mide ekşimesi
- Karın ağrısı
- Hıçkırık
- İştah kaybı
- Bulantı
- Kanlı kusma
- Koyu renkli dışkı
Kaynaklar
- Drugs.com: Diet for Gastritis
- MayoClinic.com: Gastritis
- WHFoods: Tomatoes
- The University of Maryland Medical Center: Acute Gastritis
- National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: Gastritis
- MedlinePlus: Gastritis
- PubMedHealth: Gastritis
- Reflüye İyi Gelen Yiyecekler
- Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Anneleriz sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.