Bu hamilelikte yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonrasında meydana gelir. Âdet kanamasından ise birkaç gün önce görülür. Fakat yerleşme kanaması her kadında görülecek olan bir durum değildir. Hatta bazı araştırmalara göre yerleştirme kanaması üreme çağındaki kadınların %15’i ile %25’inde görüldüğünü açığa çıkartıyor. Yerleşme kanaması âdet kanaması ile karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici bazı belirtilere çok dikkat etmek gerekir. Yerleşme kanaması belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

Renkli bir akıntı: yerleşme kanamasının rengi hafif pembe renkte çok koyu renkli ya da siyahı yakın bir renkte olur. Bu renkteki bir kanamanın yerleşme kanaması olduğunu fark edebilirsiniz.

Adetten Kaç Gün Önce Yerleşme Kanaması Olur?

Yerleşme kanaması hamileliğin başlangıcında görülmüş olan doğal bir durumdur. Fakat kanamanın artmış olması ve buna ağrının da beraber eşlik etmesi halinde uzmana başvurulmasında fayda vardır. Anne adaylarının karşılaştığı yerleşme kanaması ya da implantasyon hamilelik belirtilerinden bir tanesidir. Yerleşme kanaması her anne adayında yaşanan bir olay değildir.

Yerleşme kanaması bir gebelik belirtisi olduğundan bu durum gerçekleşmesinde hamilelik testi yapmanız uygun olabilir. Yerleşme kanamasında herhangi bir tıbbi müdahilliğe gerek duyulmaz. Çünkü bu doğal olarak kabul edilir. Yerleşme kanaması aslında bebeğin rahim duvarına tutunabildiğini ve büyümeye başladığının bir göstergesidir.

Yerleşme kanaması geçirenler nadiren kanamanın çoğalması ağrıların geçmemesi gibi durumlar söz konusu olduğunda doktora başvuru yapabilirler. Yerleşme kanaması tedaviye gerek duyulmadan birkaç saat ya da birkaç gün içinde kesilir. Ağır bir kanama geçiriliyor ise âdet kanaması belirtisidir ya da gebelikle alakalı bir komplikasyona işaret edebilir. Bu süreçte tampon kullanılması uygun olmaz 3 günden uzun süren kanamanın yerleşme kanaması olmadığını anlayabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?

Bebeğin yerleşme esnasında salgı ile karışık kan dışarıya akabilir ve bu da embriyonun rahime tutunma kanaması olarak bilinir. Bu kanamanın özelliği beklenmedik bir zamanda yani regl döneminden 2 ya da 5 gün öncesinde regline farklı vasıfta olarak kahverengi veya pembe az miktarda ve daha kısa süreli bir ya da 3 gün sadece leke leke ve azalarak devam etme şeklinde gerçekleşir.

Genellikle bu tür kanamada ped kullanmaya bile gerek duyulmaz. Zaten hemen hemen her hasta regli döneminden farklı bir durumu olduğunun hemen farkına varabilir. Yerleşme kanaması tam embriyonun rahime tutunma süresince endometrium adı verilen rahim iç tabakasının salgılamış olduğu kan ile karışarak dışarıya atılması ile görülür.

Fakat bu kanamanın bir ya da 3 gün içinde kesilmesi ve artmaması ve beraberinde ağrılı olmaması yerleşme kanaması anlamına gelir. Söylenen durumdan aksi bir durum gerçekleşmesi dış gebelik ya da kimyasal gebelik gibi normal olmayan patolojik gebeliklerde akla gelmeli ve tanı da gecikme olmaması için bir an önce doktora başvurulmalıdır.

Yerleşme Kanaması Adetten Sonra Olur Mu?

Yerleşme kanaması genel olarak adetten 3 ya da 4 gün öncesinde gerçekleşir. Kadınlar her ay fizyolojik olarak regli kanaması yaşar. Kadınların yaşamış olduğu düzenli regli kanamalarının haricinde gelişen bazı kanamalar vardır.

Bunlardan bir tanesi de yeni hamile sürecine girmiş bayanın yerleşme kanamasıdır. Hamileliğin çok erken bir belirtisi olarak bilinen yerleşme kanaması adet döngüsünden hemen önce gerçekleşir. Gebeliğin oluştuğunu doğrulamış olan bu kanama implantasyon kanaması olarak da bilinir.

Gebeliğin oluşumu esnasında implantasyon süreci döllenme ile başlar ve spermi bir yumurtayı döllemesi ile embriyo oluşumu gerçekleşir. Bu embriyo fallop tipinden rahme doğru ilerlemeye başlar ve daha sonra organların gelişebileceği bir dizi hücre oluşumunu gerçekleştirir. Bu hücreler rahme ulaştığında rahim içi duvarına tutunmaya başlar. İşte rahimdeki bu bağlanma sürecine implantasyon adı verilir. Bu süreç tamamlanmış olduğunda 9 aylık hamilelik süreci başlamış olur.

İmplantasyon Kanaması Ne Kadar Gelir?

Gebeliğin ilk başlarında yaşanan yerleşme kanaması âdet kanaması ile karıştırılabileceğinden yerleşme kanamasını ayırt edici olan bazı belirtilere dikkat etmek gerekir. Yerleşme kanaması az da olsa implantasyon kanması bir kanama gerçekleşmesi sebebiyle şüphesiz her ay görülebilen adet ağrısı gibi yerleşme kanaması çok değildir.  

Yerleşme kanaması her kadında olmazsa da bazı anne adaylarında hafif kramplar yaşandığı ifade edilir. Yaşanmış olan bu kramp adet sancılarına benzerlik gösterebilir ama o kadar şiddetli gerçekleşmez. Adet öncesi lekelenme yaşanması hamileliğin erken belirtisi olarak ifade ediliyor. Yerleşme kanaması eşliğinde görülen diğer erken dönem hamilelik belirtileri şu şekilde yer alıyor.

  • Yorgunluk ve baş dönmesi
  • Ruh hali değişimi ve baş ağrısı
  • Hassas ve şişmiş göğüsler ve mide bulantısı kusma
  • Kabızlık ve koku hassasiyeti
  • İştah artışı veya iştah kaybı
  • Artan vücut ısısı ve uyku hali

Bu belirtiler her hamile kadında görülen belirtiler değildir ama pek çok kadın da bu durumların olması ve bu durumları yaşaması söz konusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir

Memenin Etrafındaki Kabarcıklar Hamilelik Cinsiyet Tahmini

Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelikte cinsiyet tahmini olarak nasıl kullanılabilir?

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken Makyaj Malzemeleri

Hamilelikte kullanılmaması gereken, bebeğinize zarar verecek makyaj malzemeleri vardır. Bu nedenle hamileyken kullanmamanız gerekenler var.

Hamilelikte Saç Boyamak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileliğin erken dönemlerinde annelerin saçını boyamaları bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle hamileyken saç boyamayı takip edin.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen erken hamilelik belirtileri ve bu belirtiler ile başa çıkmanın yollarını bir araya getirdik.