Anneler olarak Spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız? Spermin yumurtayı döllemesi ve hamileliğin başlangıcı bir cümleyle anlatılacak gibi bir mucize değildir. Burada, penis-vajina cinsiyetinden veya suni  tohumlama gibi diğer tohumlama türlerinden meydana geldiğinde, vücudun farklı bölümlerinin farklı  zamanlarda hamileliğe hazırlanmak için neler yaptığından bahsedeceğiz.  

Spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız , spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi , spermin yumurtaya girmesi nasıl anlaşılır öğrenelim.

Bu bilgilerin bir kısmı, burada doğrudan bu konuya odaklanmasak da , yapay üreme teknolojilerinin ( in vitro fertilizasyon (IVF) gibi) yardımıyla gerçekleşen gebe kalma için de geçerli olabilir. 

Spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız , spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi , spermin yumurtaya girmesi nasıl anlaşılır konusu hakkında detaylar makalemizde.

Bilinmesi Gereken En İyi Şeyler

  • “Sperm yumurtayla buluşuyor” dan çok daha karmaşık
  • Vajinaya giren spermin sadece küçük bir kısmı fallop tüpüne ulaşır.
  • Döllenmiş yumurtanın rahme gitmesi ve implantasyon olarak bilinen bir süreçte rahme tutunması yaklaşık 6-12 gün sürer.

Çoğumuzun hamileliğin nasıl gerçekleştiği hakkında öğrendikleri şudur:

Sperm yumurtayla, yumurta rahimle ve patlama: hamilelik. Spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız , spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi , spermin yumurtaya girmesi nasıl anlaşılır?

Seks öncesi: Rahim ağzı ve vajina hamileliğe nasıl hazırlanır?

Serviks bağlayan nedir vajinayı rahim boşluğuna. Vajinadan geçen servikal sıvı (servikal mukus olarak da adlandırılır) üreten bezleri vardır . Silerken bazen iç çamaşırınızda veya tuvalet kağıdında servikal sıvı görebilirsiniz.

Adet döngüsü boyunca servikal sıvı özellikleri değişir ;

  • Adetiniz sırasında ve hemen sonrasında: Herhangi bir servikal sıvı fark etmeyebilirsiniz.
  • Döneminiz ile yumurtlamanız arasında: Östrojen seviyeleri yükseldikçe servikal sıvı miktarı artar ve daha ıslak, kalın ve bulanık hale gelir.
  • Yumurtlama çevresinde: Rahim ağzı sıvısı genellikle yumurta akı gibi görünür: ince, kaygan ve esnektir.

Peki bu neden önemli? Kısacası, sperm en iyi ıslak ve esnek servikal mukusta yüzer . Bu sıvı yoksa veya kalın ve yapışkan ise sperm serviksi geçmekte zorlanır. spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız , spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi , spermin yumurtaya girmesi nasıl anlaşılır bilmek zordur.

Servikal sıvının sperm için ideal olduğu zaman ile yumurtlama arasında geçen süre fertil pencere olarak bilinir .

Son olarak, sperm vajina üzerinde bir etkiye sahiptir. Normalde vajina enfeksiyona karşı korumak için biraz asidiktir. Sperme maruz kaldığında vajina daha az asidik hale gelir.

Sperm gelmeden önce: Rahim hamileliğe nasıl hazırlanır?

Döneminiz boyunca , rahim önceki adet döngüsü sırasında oluşan endometriyumu tutar. Dökülme sonrası endometrium (yumurtalıklarda üretilen) östrojenin yükselmesini bekler . Östrojen, endometriyal hücrelerin bölünmesini uyararak uterus astarının kalınlaşmasına neden olur. spermin yumurtaya girdiğini nasıl anlarız , spermin yumurtaya girmesi hissedilir mi , spermin yumurtaya girmesi nasıl anlaşılır ve uzmanlar bu konuda ne diyor?

Yumurtlamadan sonra endometriyum, döllenmiş bir yumurtanın olası gelişi için  hazırlanır.  Artan  progesteron seviyelerine yanıt olarak :

  • endometriyal hücreler bölünmeyi durdurur ve büyümeye başlar
  • damar sayısı artar
  • rahim kasılmaları baskılanır.

Ayrıca, yumurtlamadan sonra progesterondaki artış, endometriuma gelen yumurtayı beslemek için küçük şeker dolu keseleri uterusa bırakması için sinyal verir.

Sperm ellerinden gelenin en iyisini yapıyor

Bir kişi, doğurganlık dönemi boyunca korunmasız penis-vajina cinsel ilişkiye girerse, muhtemelen en azından bir miktar sperm serviksten rahme doğru yol alacaktır. (Yapay tohumlama ile, sperm genellikle doğrudan servikse veya uterusa verilir, bu nedenle bu adım atlanır.)

Sperm vajina ve serviksteki servikal mukusta yüzmek için kuyruklarını kullansa da, aslında spermi içinden ve fallop tüplerine taşıyan rahimdir.

Cinsel aktivite, beynin rahmin en iç tabakasının kasılmasına ve spermi ileriye doğru itmesine neden olan oksitosin hormonunu salgılamasına neden olabilir. Rahim ayrıca spermin yumurtaya doğru hareket etmesine yardımcı olan silia adı verilen küçük parmak benzeri yapılara sahiptir.

Rahim, sperm için tamamen güvenli bir yer olmayabilir.

Sperm rahme girdiğinde bir bağışıklık tepkisini tetikler. Sperm girdikten sonra beyaz kan hücrelerinin sayısı artar ve ölmekte olan spermlere saldırmaya başlarlar, ancak sağlıklı spermlere de saldırmaları olasıdır.

Ayrıca, sperm yanlış fallop tüpüne gidebilir. Çoğu zaman, bir kişi bir yumurtalıktan sadece bir yumurta bırakır. Bu, iki fallop tüpünden sadece birinin yumurtaya sahip olacağı ve bazı spermlerin bunu yanlış anlamış olacağı anlamına gelir.

Vajinaya giren spermin sadece küçük bir kısmı fallop tüpüne ulaşır.

Döllenme: Sperm geldikten sonra sihir gerçekleşir

Sihir fallop tüplerinde gerçekleşir.

Fallop tüpü yumurtayı rahme doğru iterken, kirpikler spermi yumurtaya doğru iter. Progesteron ve östrojen, silia sayısını ve ne kadar hızlı hareket ettiklerini artırarak bu süreci etkiler.

Yumurta ve çevresindeki hücreler spermi çeken bir kimyasal üretir. Sperm, daha sıcak olma eğiliminde olan fallop tüpünün yumurtalık ucundaki sıcaklığa çekilebilir.

Sperm, fallop tüplerinden geçerken bir yumurtayı dölleme yeteneği kazanır. İki süreçten geçerler: dış tabakasının değiştirildiği kapasitasyon ve spermin kuyruğunun hareket şeklini değiştiren hiperaktivasyon .

Şimdiye kadar gelmiş ve çoktan değişmiş olsa da, spermin hala yapacak işi var: özellikle, yumurtanın etrafındaki engelleri aşmak.

Yumurtaya girmek için spermin iki şey yapması gerekir:

  1. Yumurtayı çevreleyen kümülüs oophorus olarak bilinen bir grup hücreyi kırın . Sperm bu hücreleri bir enzim kullanarak çözer.
  2. Yumurtanın dış zarını kırın. Sperm esas olarak bu zarla birleşir ve bir enzim kullanarak sindirir. Sperm yumurtayı deldikten sonra bu zar değişir ve diğer spermlere geçemez hale gelir.

Şimdi bağlı olan spermin çekirdeği – kromozomların depolandığı yer – yumurtanın çekirdeğini aramak için yumurta hücresine girer.

Yumurta ile buluştuğunda, yumurta ve spermden gelen çekirdekler birleşir ve genetik materyallerini paylaşırlar.

Bütün bunlar yolunda giderse, hangi döllenmiş yumurta zigot olur . Yumurta artık bir insan olmak için ihtiyaç duyacağı tüm genetik materyali içerir.

İmplantasyon: Yumurta döllendikten sonra ne olur?

Döllenen yumurtanın rahme ulaşması ve implantasyon olarak bilinen bir süreçte rahme tutunması yaklaşık 6-12 gün sürer. Yumurta, kirpikler tarafından rahme doğru geri itilir. Yumurtanın uygun bir hamilelik olabilmesi için rahme yapışması gerekir .

Rahme giderken yumurta bölünmekte ve birkaç farklı yapı oluşturmaktadır.

Yeterince büyük *ve* rahimde olduğunda, yumurta zigot olarak bilinmekten blastosist olarak bilinmeye geçer.

Hamilelik resmi olarak ne zaman başlar?

Rahim blastosisti tespit ettiğinde, blastosistin dış zarını parçalamak için enzimler salgılar.

Bu bariyer bir kez bozulduğunda, blastosist endometriuma yapışabilir.

Bu, hamileliğin resmi olarak başladığı zamandır.

Bu karmaşık bir süreç

Ancak bazen döllenmiş yumurtalar implantasyona gidemez.

Döllenmiş her 10 yumurta için 4 ile 6 arası implantasyona uğramaz.

Çoğu sağlık uzmanı hamileliğin implantasyonla başladığını düşündüğünden, bu kayıplar genellikle düşük olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurtayı kaybettiklerini düşünen veya bilen kişiler (yapay üreme teknolojilerini kullanan kişiler gibi) bunu daha geleneksel bir düşük yapmaya benzetebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilir

Hamile Değilim Ama Karnımda Hareket var?

Sürekli tekrarlayan hamile değilim ama karnımda hareket var hissinin nedeni bir çok şey olabilir. Bu yüzden bilmeniz gerekenler var.

Düşüğü Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyım?

Düşüğü hızlandırmak için ne yapmalıyım veya düşük yapmak için ne yapmalı? Sağlıklı bir şekilde Düşüğü hızlandırmanın yöntemleri var mı?

Kürtaj Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Çoğu kadın istenmeyen gebelik durumunda Kürtaj yaptırmak ister. Peki Kürtaj nedir ve hangi durumlarda uygulanır?

Hangi Günler Hamile Kalınır?

Sıkça rastlanan durumlardan biri de belirli günlerde hamile kalınabileceği inancıdır. Peki hangi günler hamile kalınır?