Tam kan sayımı testinde bulunan MCH nedir? MCH düşüklüğü ve yüksekliği neden olur? MCH normal değeri kaçtır? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Tam kan sayımı testi ile ölçülebilen MCH, Ortalama Korpusküler Hemoglobin anlamına gelir.

Kanda MCH Testi Nedir? MCH Testi Nasıl Yapılır?

Tam kan testi olarak gerçekleştirilen testin bir bölümü de MCH testidir. Bu test, hemoglobin ve bununla beraber kan hücrelerini değerlendirip, kan sayımının bir bölümünü gerçekleştirmektedir. Testin yapılma aşamasında yükselme veya düşme esas alınır. Testin sonucuna göre de kan değerlerinin düşük veya yüksek olduğu tespit edilmiş olur. Aynı zamanda bu test ile kırmızı kan hücrelerinin değerlendirilmesi, kontrolünün yapılması ve daha pek çok önemli detay gerçekleştirilebilir.

Bir adet kırmızı kan hücresinde yer alan hemoglobin değerinin karşılığı MCH olarak adlandırılmaktadır. Bu testin karşılık gelen değerlerini oluşturan hemoglobin değerleri, ortalamaya göre hesaplanmaktadır. Kan hücrelerinde bulunan oksijenin taşınması görevini yerine getiren hemoglobin, bir protein olarak bilinmektedir.

Mean Corpuscular Hemoglobin olarak İngilizce açılımı olan MCH, ortalama hemoglobin sayısını tespit ederek, değerlerin yüksek veya düşük olduğunu belirler. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin belirli bir seviyedeki büyüklüklerinin ölçüsü, MCH olarak adlandırılır. 

MCH Değerleri Ne Kadar Olmalıdır?

İnsanların kan değerlerinin normal seyirde ilerlemediği, düşük veya yüksek olduğu durumlar olabilir. Bu durumları tespit etmek ve önleyici tedavi almak için gerçekleştirilmesi gereken ilk aşama da, MCH testidir. MCH değerleri hesaplanırken, hemoglobin değerlerinin, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısına bölünmesi sistemi kullanılır. Bu şekilde belirli bir yaş aralığındaki insanın sahip olması gereken MCH değeri ile mevcut MCH değeri arasında fark bulunmuş olur. Peki, kanda MCH testi bu şekilde hesaplanmakla beraber, belirli yaş aralığındaki insanlarda bu değer kaç olması gerekir?

  • Bebekler

31 – 37 pg, 1 ila 3 günlük; 28 – 40 pg, 1 haftalık veya aylık; 25-35 pg, 3 – 6 aylık; 23 – 31 pg, 6 ay ila 2 yıllık bebeklerde görülen değerlere tekabül etmektedir. Değerlere bakıldığında, bebeklerin yaşı büyüdükçe, bu değerlerde belirli oranlarda bir düşüş olması gerekiyor.

  • Çocuklar

24 – 30 pg, 2 ila 6 yaş; 25 – 33 pg, 6 ila 12 yaş; 25 – 35 pg, 12 ila 18 yaş aralığındaki çocuklarda görülmesi gereken seviyelerdir. Bu seviyelerin altı veya üstü olması durumunda, MCH testleri bu değerleri tespit eder. Daha sonra doktor kontrolünde tedavi veya takviyeler gerçekleştirilir.

  • Hamileler

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde olması gereken MCH değeri, 30 – 32 pg arası, ikinci 3 aylık döneminde, 30 – 33 pg ve son üç aylık döneminde ise, 29 – 32 pg arasında bir değer olması gerekir. 

  • Yetişkinler

Belirli yaş aralığındaki yetişkinlerde olması gereken MCH değeri ise, 29 – 34 pg arasında değişiklik gösterir. Bu değerlerin altı veya üstü belirli rahatsızlıklara sebep olabilir. 

MCH Değerinin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

MCH değerinin düşük olması durumunda, anemi veya demir eksikliği gibi rahatsızlıklarla genellikle karşı karşıya kalınabilir. Bu değer 26 olarak kabul ediliyor olup, 26 pg altındaki değerler ise, MCH düşüklüğü olarak adlandırılmaktadır. Peki, bu değerlerin düşük olmasının sebepleri nelerdir?

  • Hızlı veya şiddetli kan kaybı,
  • Mikrositer, talasemi ve demir eksikliği anemisi,
  • Hemoglobin yapısında meydana gelen farklılıklar, MCH değerinin düşmesine sebep olmaktadır.

Bunların yanında;

  • Nefes almakta güçlük çekmek,
  • Nabzın hızlı atması,
  • Cildin sarı renge doğru kayması,
  • Baş ağrısının sıklaşması,
  • Göğüste meydana gelen ağrılar, MCH değerinin düşüklüğünü göstermektedir. Bu tür durumlar ile karşı karşıyaysanız, mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. 

MCH Değerinin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Makrositik anemi hastalığı, MCH değerinin yükselmesine sebep olan en önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. 34 pg’nin üzerinde bir MCH değeri, yüksek olarak adlandırıldığı için de, bu değerin üzerinde olunması durumunda, çeşitli takviyeler ve tedaviler uygulanmaktadır. Peki, MCH değeri neden yükselir?

  • Kemoterapi durumunda,
  • Bazı tip enfeksiyonlar gerçekleştiğinde,
  • Lösemi ile karşı karşıya kalındığında,
  • Üst seviyede alkol kullanılmasıyla,
  • Karaciğer rahatsızlıkları sonucunda,
  • Östrojen barındıran ilaçların gereğinden fazla kullanılmasıyla, MCH değeri yüksek seviyeye, yani 34 pg’nin üzerine çıkabilir.

MCH Değerinin Yüksek veya Düşük Olması Durumunda, Tedavi Nasıl Gerçekleştirilir?

Dâhiliye alanı, bu tür rahatsızlıklarla ve kan değerlerinin düşük olması gibi durumlarla ilgilenen alandır. Yukarıdaki durumlarla karşı karşıyaysanız, mutlaka bir dâhiliye doktoru ile görüşmeniz gerekir.

Aynı zamanda dâhiliye doktoru pek çok test yaparak, sizin durumunuzu tespit edecektir. MCV ve MCHC gibi sonuçları, MCH değerleri ile karşılaştıran doktor, buna göre bir planlama yapacaktır. Böylece takviye ve tedavi aşamasına da geçilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni içeriklere abone olun.

Değerli anneler için özel olarak seçtiğimiz içerikleri ilk sen E-postana al.

İlginizi çekebilir

Pırasa Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anneler için sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Bu nedenle Pırasa nedir ve pırasanın özellikleri ile faydalarını bilmek önemlidir.

Ispanak Gaz Yapar Mı? (Ispanağın Zararları)+2024

Annelerin sıkça merak ettiği konu olan ıspanak gaz yapar mı , ıspanak bebeklere gaz yapar mı sorularının cevapları.

Gül Suyunun Cilde Faydaları

Gül suyu cilt, güzellik ve kozmetik alanında sıklıkla tercih edilen bir üründür, bizde bugün sizlere gül suyunun cilde faydalarını ele alacağız.