Yerleşme, tüm hamileliğinizin en dramatik biyolojik olaylarından biridir – döllenme ilkidir. Yerleşmenin gerçekleştiğini fark etmeyebilirsiniz bile, ancak bazı kadınlar adet benzeri kramplar ve biraz lekelenme yaşar.
Her iki durumda da, gebe kaldığınızdan emin olmadan önce bile, implantasyon sessizce bir embriyonun oluşumunu işaretler.
Gebelikte implantasyon nedir?
İmplantasyon, bir embriyonun rahim astarına derinlemesine yerleşmesi ve burada büyümeye başlamasıdır. İmplantasyon , spermin yumurtayla buluştuğu döllenmeden sonra gerçekleşir.
Feinberg Tıp Fakültesi’nde üreme endokrinoloğu, doğurganlık uzmanı ve doçent olan Dr. Tarun Jain, tıbbi açıdan bakıldığında başarılı bir implantasyonun gebeliğin gerçek başlangıcı olduğunu söylüyor.
Embriyo yerleştikten sonra, vücudunuzu bebeğe hazırlayan hormonlar salgılamaya başlar, adetinizi durdurur, plasentanın yapısını güçlendirir ve muhtemelen kendinizi kramplı ve yorgun hissetmenize neden olur .
İmplantasyon ne zaman gerçekleşir?
Döllenmeden yaklaşık sekiz ila dokuz gün sonra yerleşme gerçekleşir, ancak yumurtlamadan sonra altı gün kadar erken veya 12 gün kadar geç de gerçekleşebilir.
Başka bir deyişle: Dr. Jain, “Bir kadının düzenli 28 günlük bir adet döngüsü varsa, yumurtlama genellikle döngünün 14. günü civarında gerçekleşir ve yerleşme 20 ila 26. günler arasında gerçekleşebilir” diyor.

Yerleşmenin belirtileri nelerdir?
Bazı kadınlar yerleşme belirtilerini fark ederken, bazıları fark etmez. Dr. Jain, “Yerleşme belirtileri yaşamamak, mutlaka hamile olmadığınız anlamına gelmez,” diyor. “Birçok kadın yerleşme belirtileri yaşamaz ve yine de sağlıklı hamilelikler geçirir.”
Bununla birlikte, yerleşme belirtileri şunları içerebilir:
Hafif kanama
Yerleşme belirtileri ile adet döneminiz arasındaki fark kafa karıştırıcı olabilir, özellikle de her iki durumda da kan rahim astarından döküldüğü için. Dr. Jain, “Yerleşme sırasında oluşan hafif kanama, embriyo yerleşirken rahim astarının hafif aşınmasından kaynaklanır.” diyor.
Cleveland Clinic’e göre çoğu kadın yerleşme kanaması yaşamazken , bazı kadınlar yaşar ve kadınların yüzde 25’ine kadarı hafif, lekeli kan görür.
Bu kan genellikle pembe olarak başlar ve kahverengiye döner ve adet döneminizin aksine akmaz veya pıhtı içermez. Bir veya iki gün içinde durmalıdır.
Karın krampları
Birçok kadında implantasyon belirtileri görülmez, ancak daha sonraki hormonal değişimler kramplara neden olabilir. İmplantasyon krampları en fazla bir gün veya daha az sürer ve muhtemelen adetinizin gelmesi gereken zamanda bunları fark edersiniz.
Krampların embriyonun rahim duvarınıza tutunmasından kaynaklandığını düşünebilirsiniz, ancak Dr. Jain bunun tam olarak doğru olmadığını açıklıyor. “Hissettiğiniz kramplar, embriyo yerleşirken rahim kaslarının gerilmesinden kaynaklanır.”
Karın krampları asla eğlenceli değildir, ancak hamileliğin erken dönemlerinde görülen küçük yerleşme krampları çok yaygındır ve adet döneminiz öncesinde ve sırasında yaşayabileceğiniz kramplar kadar rahatsız edici olmamalıdır.
Bunun yerine, karnınızda karıncalanma veya karıncalanma hissi ve hafif bir baskı hissedebilirsiniz. Yoğun ağrı hissederseniz uygulayıcınıza danışın.

Diğer olası işaretler
Yerleşme süreci tam olarak ağrılı değildir, ancak hamileliğin çok erken dönemleri -ne kadar neşeli olsanız da- mide bulantısına neden olabilir.
Aşağıdaki semptomların sebebi implantasyon olmasa da, vücudunuzun yeni bir hayata başlamasına yardımcı olan hormonal değişikliklerin yarattığı zincirleme etki, geçici olarak kendinizi zayıf ve sersem hissetmenize neden olabilir.
Kramp ve hafif kanamanın yanı sıra bazı kadınlar şunları da bildiriyor:
- Şişmiş göğüsler
- Düşük enerji
- Baş ağrıları
İmplantasyon daldırma nedir?
Adet döngüsünün ikinci yarısında kadının ateşi yükselmeye başlar ve döllenme anında yaklaşık 1 derece Fahrenheit kadar yükselir ve hamilelik boyunca yüksek kalır.
Eğer ateşiniz tekrar düşerse, bu adetinizin yaklaştığı, yerleşmenin gerçekleşmediği ve hamile olmadığınız anlamına gelebilir.
Hamilelik testini ne zaman yaptırmalısınız?
Yerleşme önemli ancak gözden kaçırılması kolay bir olaydır. Hafif lekelenmeye neden olabileceği için bazı kadınlar bunu adet döngüleriyle karıştırır. Adetiniz gelmezse ve gerçekten hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, evde gebelik testi yapın veya doğrulama için doktorunuza görünün.
Her ne kadar anlaşılabilir bir şekilde mümkün olan en kısa sürede test yaptırmak konusunda endişeli olsanız da, en iyi seçenek döllenmeden yaklaşık 19 gün sonrasına kadar beklemektir.
İnsan koryonik gonadotropin (hCG) üretimi, embriyonun rahminize yerleşmesiyle başlar ve döllenmeden 19 gün sonra hCG seviyeleri idrarınızda tespit edilebilecek kadar artar.
Kaynaklar:
https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy