Yoksa size aptalca mı görünüyor? Çamaşırları yıkayan makinemizin temiz olduğunu mu düşünüyorsunuz? Çamaşır makinesi temizliği ile ilgili fikirler.

Çamaşır makinemizin sürekli olarak su ve deterjanla çalışıyor olması kıyafetlerimizi temizlerken kendisini de temizliyor algısını oluşturabilir. Fakat çamaşır makinesi temizliği gerçekten elzemdir. Ve kendi kendisini temizleyemeyen makinemize yardımcı olmamız gerekiyor.

Çamaşır Makinesini Temizlemeden Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Makinenizin kullanım talimatları hakkında fikir sahibi olmalısınız.
  • Çamaşır makinesi temizliği için ağır kimyasallar kullanmamalısınız.
  • Önce kendi güvenliğinizi tesis etmeli sonra temizlik yapmalısınız.
  • Makinenizi bu yöntemle 6 ayda bir temizlemeli, deterjan gözlerini ise ayda bir temizlemelisiniz.

Çamaşır Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Çamaşır makinesi temizliği 4 adımdan oluşmaktadır. Makinenin kullanılan alanları ve dış temizliği yapılınca daha uzun ömürlü olacaktır. Ayrıca makinemizin temizliğini düzenli olarak yaparsak kıyafetlerimizi de küf v.b kokulardan arındırmış olacağımızı bilmeliyiz.

Çamaşır makinesini temizlemekle ilgili olarak uzun bir süre düşünmüştüm bunun mantıklı bir karar olduğuna karar verdikten sonra hayatın yoruculuğu beni temizlik yapacağım güne kadar bir hayli erteledi. Fakat bir kaç yıldır kullandığım makineden kıyafetlerimi çıkarınca küf kokularını almaya başladığımda gecikmiş olabileceğimi düşündüm.

Önce sadece ıslak kumaş kokusu aldığımı düşünerek hareket etmekte tereddüt ettim. Fakat bunun gerçekten çamaşır makinesi temizliği ile alakalı olduğunu farkettiğimde bu basit adımları atarak stabil bir halde makinemi temizleme işlemini ev temizliği programıma ekledim.

📕Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Çamaşır makinesi temizliği için 4 adım:

  • Çamaşır makinesinin dış temizliği
  • Çamaşır makinesi tambur temizliği
  • Çamaşır makinesi körük lastik temizliği
  • Çamaşır makinesi deterjan haznesi temizliği

Bu temizlik aşamalarının haricinde birde makinenizi kirece karşı korumalısınız.

Çamaşır Makinesi Temizliği: Dış Temizlik

Çamaşır makinesi temizliğini yaparken önceden ilgilendiğim tek kısım makinenin dış kısmıydı. Makinenizin dışını nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz. Eğer makine üzerinde çok yoğun kirlenmeler varsa bunlardan da bir kaç adımda kurtulabilirsiniz.

Makinenin dışındaki yoğun kirleri arındırmak için:

  1. Ilık su ile az miktarda deterjanı karıştırarak,
  2. Makinenizin çizilmesini engelleyecek bir nemli bez yardımıyla,
  3. Makinenizi silin ve kuru bir bezle temizliği bitirin.

Çamaşır Makinesinin Körüklerini Temizleme

Kullanılan makineler zamanla lastiklerinde deterjan kalıntıları bırakabilmektedir. Hatta makinenizi düzenli temizlemiyorsanız makine lastiklerinin altındaki kirler görmek istemeyeceğiniz bir seviyeye ulaşabilir.

Makine lastiklerinizi düzenli temizlemenizi öneriyorum ve yabancı bir madde kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sürekli olarak ıslak kalan körükler zaman içerisinde küf ve kötü kokular yapabilir. Bu durumu yaşamamak için makinenizin lastiklerini her çalıştırmadan sonra kuru bir bezle kurulayın ve temizleyin.

Çamaşır Makinesi Deterjan Haznesi Temizliği

Çamaşır makinesi temizliği için önemli adımlardan bir tanesi deterjan haznesini temizlemektir. Haznenizde zamanla deterjan kalıntıları ve tortular oluşabilmektedir. Bu kalıntılar zamanında temizlenmez ise küflenmeye neden olur.

Makinelerin çok büyük kısmının deterjan haznesi kolaylıkla çıkabilmektedir. Değişik çıkarma şekilleri olan makineler için kullanma talimatını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Çıkardığınız deterjan haznesini muslukta yıkayarak nemli bir bezle silebilirsiniz. Bu haznenizin temizliği için yeterli bir adım olacaktır.

Çamaşır Makinesi Temizliği: Tambur (İç) Kısmı

Makinenizin iç temizliği hem kendi sağlığınız, hem makinenizin uzun ömürlü olması hem de kıyafetlerinizin korunması açısından önemlidir. Günümüzde kullanılan bazı makinelerin servis yıkama programları bulunmaktadır. Bu programın amacı makinenin iç temizliğini sağlamaktır. Eğer sizin makinenizde böyle bir program yoksa vereceğim adımları kullanarak makine temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Daha önce çamaşır makinesi temizliği yapmadıysanız, endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü böyle bir programı bende daha önce uygulamamıştım. Fakat denedim ve sonuçtan memnun kaldığım için sizlerle de doğal yöntemlerle makinenizi nasıl temizleyeceğinizi paylaşmak istedim. Bu aşamalardan ve makine temizliğinde kullanılacak karışımdan bahsetmeden önce bilmeniz gereken bir kaç önemli durum var.

  • Yıkanmış giysilerinizin makinenizde uzun süre kalmasına müsaade etmeyin. Bu durum makinedeki küf kokularını arttıracaktır.
  • Boya ve yoğun parfüm içermeyen doğal deterjanlar kullanmanız çevreniz, sağlığınız ve makineniz için daha sağlıklı bir yaklaşımdır.
  • Kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra bir süre makine kapağını açık bırakın. Bu makinenin havalanmasını ve nemini dengelemesini sağlar.

Çamaşır makinesi temizliğinde kullanılan tarifte anti-bakteriyel olması sebebiyle okaliptüs yağı kullandım. Kokusunu ve sağladığı ferahlığı seviyorum. Eğer siz bu yağı bulamazsanız Çay ağacı ya da lavanta esansiyel yağlarını kullanabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Temizleyici İçin Kullanılacak Tarif

  • 1 litre beyaz sirke
  • 1 su bardağı karbonat
  • 20 damla okaliptüs yağı

Bütün bu malzemeleri sıklıkla kullanacağınız için yaklaşık 1,25 litre halinde ki bir su şişesinin içerisinde karıştırabilirsiniz. Hazırlanan karışımı kullanmak için makinenizin en büyük su doldurma ayarını, 50 ya da 40 derecelik su sıcaklığını, ekstra durulama seçeneğini ve çok kirli kıyafetler için kullandığınız programını seçiniz. Daha sonra karıştırdığınız malzemenin 500 ml’den biraz daha fazlasını deterjan haznesine dökerek makinenizi çalıştırın. Bu makinenizi temizleyecektir.

Makinenizi ilk kez temizliyorsanız bu işlem bittikten sonra kapağı açtığınızda çok kirli bir çamaşır makinesine sahipseniz biraz şaşırabilirsiniz. Eğer makinenin iç kısmının nasıl bu kadar kirlendiğini düşünüyorsanız bende aynı şoku yaşamıştım. Eğer sizinde makinenin iç kısmı fazlasıyla kirli görünüyorsa bu adımı bir kez daha tekrarlayın ve mükemmel sonuca ulaşın.

Bahsettiğim makine ayarları benim çamaşır makinemde ki ayarlardır. Sizlerde kendi makinenizde ki uygun ayarı bularak çamaşır makinesi temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun haricinde çamaşır makinelerinin kireç sorunu vardır. Ben makinemde ki kireçlerden kurtulmak için şu adımları izliyorum. Bu yöntemi çamaşır makinesi temizleyici haricinde kullanabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Kireci Nasıl Temizlenir?

Çok uzun zamandır makine kireçlerini doğal yöntemlerle temizliyorum. Çamaşır makinesi temizliği için önemli bir adım olan kireç temizliği için çok uzun zamandır piyasada ki pahalı ürünlere para vermiyorum. Biliyorsunuz ki kireç makinenizi çöpe atmaya kadar götürebilecek bir hal alabilir.

Ben bu durumdan kurtulmak için makinemin deterjan haznesini doldurabildiğim kadar beyaz sirke ile doldurup bir kez yüksek yıkama ayarında boş olarak çalıştırıyorum. Daha sonra makinenin düşük yıkama ayarında bir kez daha boş çalıştırarak sirkeden arındırıyorum.

Bir arkadaşım bunun yerine makinenin tamburuna bir miktar karbonat dökerek kireçleri temizlediğini savunuyor. Ben hiç denemedim ama arkadaşımın makinesinin kireç sorunuyla karşılaşmadığını söyleyebilirim. Ancak şunu belirtmekte fayda var makinenizin kireçlenme oranı kullanılan suyla da doğrudan alakalıdır.

Fakat makine kirecini temizleme işlemimi makinenin iç kısmını 6 ayda bir temizlediğim günden bu güne kadar kullanmıyorum. Bunun yerini yukarıda makine iç temizliğinde anlattığım adımları 3 – 4 ayda bir yenileyerek makinemi hem kötü kokulardan hemde kireçten koruyorum.

Çamaşır makinesi temizliği için bu önerileri dikkate alarak makinenizin kireçlenmesini önleyebilir ve daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni içeriklere abone olun.

Değerli anneler için özel olarak seçtiğimiz içerikleri ilk sen E-postana al.

İlginizi çekebilir

Koyu Renkliler ve Siyahlar Kaç Derecede Nasıl Yıkanır?

Koyu renkliler ve Siyahlar kaç derecede yıkanır? Doğru yıkama programı ile kıyafetlerinizi makineden ilk günkü gibi çıkarın.

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkarılır bilmiyorsanız püf noktaları ile birlikte çamaşır lekesi sorununu kökünden çözebilirsiniz.

Evde Taş Gibi Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Evde yoğurt mayalamak isteyen kadınlar için taş gibi yoğurt nasıl mayalanır ve dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?