Annelerin İhtiyaç Listesi

Doğum Çantasında Neler Olmalı? 2025 Yılında Olması Gerekenler

Anne adayları, doğumun ardından bebekleri ve kendileri için bir hayli önemli olan doğum çantasını mümkün olduğunca erken hazırlamalıdır. Bebek ve hastane çantası hazırlığı yapılırken, erken doğum riski de göz önüne bulundurulmalıdır. Uzmanlar, endişe ve stres yaşanmaması için hamileliğin sekizinci ayında hastane çantasının mutlaka hazır bulundurulmasını tavsiye etmektedir.

Doğum çantası hazırlanmadan önce bir ihtiyaç listesi planlanmalı ve bu malzemelerin temini gebeliğin son dönemine bırakılmamalıdır. Bunu nedeni de anne adaylarının hamileliğin son dönemlerinde kendilerini yorgun ve kaygılı hissetmeleridir.

Hazırladığımız kontrol listesi, doğumdan sonra ihtiyacınız olacak şeylerin hazırlanmasında işlerinizi kolaylaştırabilir. Listedeki malzemeleri; birisi bebek, bir diğeri de anne için olmak üzere iki ayrı çanta şeklinde organize etmelisiniz. Bu sayede hastanede oluşabilecek karmaşanın önüne geçmiş olursunuz.

Ayrıca çantalar hazırlandıktan sonra evinizde kolay ulaşabilecek bir noktada bulundurulmalı, çantalarının nerede olduğu size refakat edecek kişiye de söylenmelidir.

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Bebek İçin:

  • İki veya üç adet pijama ve yelek: Ön taraftan sabitlenebilen çıt çıtlı giysileri seçmek iyi bir fikir olabilir
  • Bebek battaniyesi: Hastane sıcak olabilir ancak ayrılırken dışarıda bebeğinizin üşümesini engelleyecektir.
  • Yeni doğanlar için üretilen bebek bezi, ıslak mendil, pudra, pişik kremi ve bebek losyonu: Bu tür ihtiyaçlar bazı hastaneler tarafından karşılanmaktadır.
  • Şapka, bir çift çorap ya da yumuşak patik: Hava size sıcak gelse de yeni doğan bebekler kolayca üşüyebilir. Bu nedenle her ihtimale karşı bu malzemeleri çantanızda bulundurun.
  • Eve dönüş için kıyafet: Giysileri hava şartlarına göre seçin. Tulum şeklindeki bebek kıyafetleri işinizi kolaylaştırabilir.
  • Bebek Oto Koltuğu: Hastaneden ayrılacağınız araçta mutlaka bir bebek koltuğu bulundurulmalıdır. Hastanede size refakat edecek kişi, bebek koltuğunun arabaya nasıl takılacağı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Anne İçin:

  • Gecelik: Doğum sonrası kıyafetlerinizde leke oluşması muhtemel bir durumdur. Bu nedenle çantanızda birkaç adet rahat gecelik bulundurun.
  • Emzirme sütyeni: En az iki adet önden açılan ve bedeninize uyumlu emzirme sütyeni.
  • Göğüs pedleri: Göğüs pedi, kasılma sonucu göğüsten sızan sütü tutacak ve giysilerinizin kuru kalmasını sağlayacaktır.
  • Annelik pedleri: Doğumdan sonra oluşan ve birkaç gün süren kanama normalidir. Doğum pedleri standart pedlerden daha yumuşak ve emicidir.
  • İç çamaşırı: Yanınıza alacağınız iç çamaşırları doğum pedinin üzerine giyileceği için çok dar olmamalıdır.
  • Kişisel bakım malzemeleri: Sabun, şampuan ve nemlendirici krem gibi malzemeleri hazırlarken, çantanızdaki alandan tasarruf etmek için bu ürünleri küçük şişelere doldurabilirsiniz.
  • Terlik: Hastanede verilen terlikler sizin için rahatsız edici olabilir. Bu nedenle yanınıza bir çift rahat terlik alın.
  • Çorap: Bu süreçte ayaklarınız her zamankinden daha fazla üşüyeceği için, çantanızda ayaklarınızı sıcak tutacak birkaç çift çorap bulundurmayı ihmal etmeyin.
  • Dudak kremi: Doğum sırasında dudaklarınızda çatlaklar oluşabilir. Krem dudaklarınızı nemlendirir ve rahatlatır.
  • Eve dönüşte giyilecek kıyafet: Hastaneden eve giderken giymek için rahat kıyafetlere ihtiyacınız olacak. Doğumdan sonra karnınızın normale dönmesinin biraz zaman alacağı unutulmamalı ve gevşek kıyafetler tercih edilmelidir.

Hazırlıkların Erken Yapılması, Endişe ve Stresi Azaltacaktır

Bütün bu hazırlıkları önceden yapmak, doğuma yaklaştıkça anne adayında oluşacak endişe ve stresi en aza indirecektir. Hastane çantasına koyulacak bütün giysiler önceden yıkanmalı ve ütülenmelidir. Özellikle bebek kıyafetlerin tamamen pamuktan imal edilmiş olmasına dikkat edilmeli, giysi ve çamaşırların iç kısımlarında bulunan etiketler, bebeğinin hassas cildine zarar vermemesi için kesilmelidir.

Refakatçi İçin Hazırlık Yapmayı Unutmayın

Doğum sonrası hastanede yanınıza bulunarak sizi destekleyecek kişi için de bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Refakatçinin yanında bulundurması gereken şeyler ise şu şekildedir: yedek giysi, kişisel temizlik ve bakım malzemeleri, telefon, şarj cihazı, hafif yiyecekler, küçük yastık, kitap, atıştırmalıklar ve su.

Doğumdan Sonra Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Normal yolla doğum yapanlar, doğumun ardından iki veya üç saat sonra yataklarından kalkabilmektedir. Birçok sağlık kuruluşu, normal doğumla anne olanları 24 saat gibi bir sürede taburcu etmektedirSezaryen yöntemiyle doğum yapanların hastanede kalma süresi ise 4 ya da 5 günü bulabilmektedir. Annelik heyecanı yaşayanlar, hastaneden ayrılarak evlerine gittikten sonra kendilerini yormamalı ve istirahat etmelidir. Aksi taktirde ağrı ve kanamaların artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

📕Hastane Çantasında Neler Olmalı?

Elif ERDOĞAN
Paylaş
Tarafından Yazıldı
Elif ERDOĞAN