Yakın zamanda ilk kez annelik sevinci yaşayan biriyseniz, bebeğinizin peynir gibi kusuyor olması sizi endişelendirmiş olabilir. Güzel haber, bebeklerdeki peynir kesiği şeklindeki kusmalar çoğu zaman normal kabul edilir ve panik yapmanızı gerektirecek herhangi bir ciddi sağlık sorununun belirtisi değildir.
Bebek bakımı konusunda acemi bir anneyseniz, minik yavrunuzun kusuyor olması sizi endişelendirmiş olabilir. Ancak, peynir kesiği şeklindeki kusma bebekler arasında yaygındır ve çoğu zaman normal kabul edilir.
Bu nedenle, panik yapmanıza gerek yoktur. Öte yandan, bebeğinizin neden peynir gibi kustuğunu merak ediyor olabilirsiniz. Kafanızdaki soru işaretlerine cevap olabilecek bir rehber hazırladık. Yazının devamında, yenidoğan bebeklerde peynir gibi kusmak neden olur? ve Bebeklerde ateşsiz kusma nedenleri nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız…
📕Bebek Anneyi Ne Zaman Tanır? (7 Önemli Başlık)
Bebeklerdeki kusma genellikle emzirme sonrası veya bebek geğirdikten sonra meydana gelir ve ekşi kokulu olabilir. Bebeğinizin sizden emdiği süt, midesindeki asidik sıvı ile birleştiğinde peynir kesiğine benzer bir hal alır. Dolayısıyla, bebeğinizin kusarak çıkardığı peynir kesiği kıvamlı madde aslında sizin sütünüzdür. Peki ama kusmaya sebep olan şey nedir?
Herhangi bir şeyi yediğimizde veya içtiğimizde, besinler yemek borusundan (özofagus) mideye iner. Midedeki yiyecekler asitlerle karışır ve daha fazla sindirim için yavaşça bağırsaklara doğru ilerler.
Yemek borusu ve mide arasında bulunan bir valf, midemizde bulunan yediğimiz besinlerin yukarı çıkmasına engel olur. Bebeklerde sıkça meydana gelen kusmanın yaygın nedeni, söz konusu valfin henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bebeklerin midesi küçük olduğundan, özellikle çok fazla beslendikleri zamanlarda, besinler valfin yukarısına doğru kolayca ilerleyebilir. Sonuç olarak kusma eylemi gerçekleşir. Çoğu zaman bebeğin kustuğu miktar, beslendiğinde aldığı miktarın çok az bir kısmıdır. Bu sebeple, bebeğiniz kustuğunda emdiği sütün tamamını çıkardığını düşünmeyin.
Bebekler büyüdükçe ve valf olarak adlandırdığımız kapak geliştikçe kusma sıklığı ve miktarı azalmaya başlar. Ayrıca, bebekler katı yiyecekler yemeye başladığında da kusma giderek azalır.
Bebeklerdeki kusma çoğu zaman herhangi bir sağlık riski oluşturmaz ve özellikle doğumdan sonraki ilk haftalar boyunca normaldir. Bununla birlikte, bazı rahatsızlıklar da bebeklerde ateş olmadan kusmaya neden olabilir…
Gastroenterit: Halk arasında mide gribi ismiyle de bilinen gastroenterit, bebeklerde ve çocuklarda kusma nedenlerinden biridir. Hastalığa bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonu neden olsa da genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Sulu ishal, karın ağrısı ve krampları, iştahsızlık ve huzursuzluk gastroenterit belirtileridir. Bununla birlikte, şiddetli gastroenterit bebeklerde dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon, vücuda alınan sıvı miktarından daha fazlasını kaybetme durumudur ve özellikle bebeklerde tehlikelidir.
Bebek reflüsü: Bebek reflüsü çoğu bebeğin ilk aylarında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Yazının başında anlatmaya çalıştığımız yemek borusu ile mide arasındaki valfin henüz gelişmemiş olmasıyla alakalıdır. Bebeğiniz sağlıklı ve mutlu görünüyorsa, kilosunda herhangi bir problem yoksa endişe etmenize gerek yoktur. Bebeğiniz büyüdükçe kendiliğinden geçer.
Kulak enfeksiyonu: Yetişkinlere nazaran bebek ve çocuklarda kulak enfeksiyonları daha sık görülür. Bunun asıl nedeni, kulak tüplerinin yetişkinlerde olduğu gibi dikey değil, yatay olmasıdır. Bebeğinizde veya küçük çocuğunuzda kulak enfeksiyonu varsa bazen ateş olmamasına rağmen kusma meydana gelebilir. Diğer belirtileri, kulak ağrısı, kulak akıntısı, duyma sorunları, iştahsızlık ve huzursuzluk olarak sıralanabilir. İlaçla tedavi edilmese bile genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Bebeğinizde kulak enfeksiyonu olduğunuzdan şüpheleniyorsanız yine de bir çocuk doktoruna götürmeniz yerinde bir karar olacaktır.
Aşırı sıcak bir ortam: Bebeğinizi kat kat giydirmeden önce ortamın sıcaklığını analiz ederek buna karar vermelisiniz. Çünkü, sıcak ortamda bulunan yetişkinlerin terlediği gibi bebekler her zaman terlemeyebilir. Böylelikle ısıyı ter yoluyla atamadıklarında kusma ve dehidrasyon ortaya çıkabilir.
Glaktozemi: Süt intoleransı olarak adlandırılan glaktozemi, süt ve süt ürünlerinde bulunan galaktoz isimli şekerin sindirilmesinden sorumlu enzimin üretilememesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı durumlarda bebekler anne sütüne bile duyarlılık gösterebilir. Nadir görülen bu hastalığın en çok bilinen belirtisi bulantı ve kusmadır. Bebeğinizde glaktozemi var ise süt içermeyen bir besin formu ile bebeğinizi beslemeniz gerektiği konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Pilor stenozu veya pilor darlığı: Pilorik stenoz, mide ve bağırsaklar arasındaki açıklık tıkandığında veya çok dar olduğunda meydana gelen nadir görülen bir durumdur. Beslendikten sonra kusmaya yol açabilir. Yaygın belirtileri, kilo kaybı, kabızlık, daha az bağırsak hareketleri ve daha az ıslak bez olarak sıralanabilir. Bu nadir görülen hastalık, günümüzde ameliyat ile tedavi edilebilmektedir.
📕Akıntıya Göre Cinsiyet Belirleme [Erkek-Kız 2025]
İnvajinasyon: Bebeklerde ateşsiz kusmaya neden olan bir diğer nadir hastalık ise invajinasyondur. Yaklaşık olarak her 1500 bebekten yalnızca 1’inde görülür. Bir virüs veya başka bir hastalık nedeniyle bağırsakların zarar görmesi sonucu meydana gelir. Kanlı dışkı, kusma ve bulantı invajinasyon belirtileri arasındadır.
Bebeklerdeki kusma genel olarak endişe kaynağı olmasa da kusmaya ek semptomlar eşlik ediyorsa doktora götürmeniz gerekir. Kilo kaybı, dudaklarda ve ağızda kuruluk, uzun saatler boyunca kuru bez, gözyaşı olmadan ağlama, sulu ishal, sürekli öksürük, kusmuktan kan gelmesi, yüksek ateş, uzun süre emmeyi (beslenmeyi) reddetmesi, vücudunda anormal şişkinlik veya sürekli ağlamaklı huzursuz bir hal gibi belirtiler gözlemliyorsanız zaman kaybetmeden bebeğinizi bir doktora götürmelisiniz.
Kusma dışında bebeğinizin herhangi bir rahatsızlığı yoksa, keyfi yerindeyse ve kilosunda azalma olmuyorsa endişeye mahal yok demektir. Bebeğiniz büyüdükçe kusması da kendiliğinden azalarak kaybolur.