Sağlık & Beslenme

Adet Döneminde Karın Şişmesi Neden Olur?

Adet dönemi şişkinliği, hormon seviyelerindeki değişikliklerin bir sonucu olarak vücudun su tutması nedeniyle dönemsel olarak oluşan bir regl semptomudur. Kanamadan bir ila iki hafta önce başlayabilen bu şişkinlik genellikle adetin ilk günlerinde kendiliğinde geçer ve en çok karında, yüzde, göğüslerde, bacaklarda, ayaklarda ve ayak bileklerinde ortaya çıkar.

Adet döneminizden önce karnınız dahil vücudunuzun bazı bölgelerinde şişkinlik olduğunu gözlemliyorsanız bu konuda yalnız değilsiniz. Regl şişkinliği yaşayan çoğu kadın ayın belirli günlerinde sütyenlerinin, pantolonlarının ve hatta ayakkabılarının sıkarak daha rahatsız edici hale geldiğini söylüyor.

Güzel haber şu ki, kilo almadınız! Bu durum yalnızca vücudunuzun geçici olarak su tutmasının bir sonucu ve muhtemelen adetinizin ilk günlerinde kendiliğinden geçecek. Ancak yine de buna sebep olan perde arkasındaki suçluyu ve bu konu hakkında neler yapabileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz…

Adet Öncesinde ve Adetliyken Karın Şişer mi?

Kısa cevap, evet. Adet öncesi ve adetliyken karnınız dahil olmak üzere yüzünüz, göğüsleriniz, bacaklarınız, ayaklarınız ve ayak bilekleriniz şişerek daha tombul görünebilir. Menstrüal döngüyle ilgili bu şişlikler adetten 1 ila 2 hafta öncesine kadar erken bir dönemde başlayabilir ve genellikle adetinin ilk günlerinde kendiliğinden geçer. Peki ama buna neden olan şey nedir?

Adet öncesi ve adet sırasında şişkinlik, progesteron ve östrojen hormonlarının seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanır. Söz konusu hormonların seviyelerindeki ani dalgalanma vücudun daha fazla su ve tuz tutmasına neden olur. Sonuç olarak, vücut hücreleri su ile şişerek karın ve diğer bazı vücut bölgelerinde geçici şişlikler meydana gelir.

Adet Şişkinliği Ne Zaman Biter?

Adet döneminize yakın veya adetliyken karnınız şiştiyse her zamanki kıyafetlerinizin biraz sıkması normaldir ancak bu kilo aldığınız anlamına gelmez. Zira, hormonal nedenlerden ötürü vücudunuzun su tutuyor ve bu durum geçici. Peki tam olarak şişlikten ne zaman kurtulacaksınız?

Araştırmalar, adet dönemi şişkinliğinin regl tarihine 1 veya 2 hafta kala ortaya çıkabileceğini ve vücudun su tutma eğiliminin en çok adetin ilk gününde olduğunu gösteriyor. Muhtemelen, kanamanızın başladığı birinci gün en yoğun şişliği deneyimleyeceksiniz ve birkaç gün adet gördükten sonra kendiliğinden inecek.

Adet Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Adet şişliğini engellemenin kesin bir yolu olmasa da azaltmak için deneyebileceğiniz bazı şeyler var. Aşağıdaki yaşam tarzı ve beslenme düzenindeki küçük değişiklikler bu konuda işinize yarayabilir…

Tuzlu yiyeceklerin tüketimini azaltmak

Sodyum, vücudun daha fazla su tutmasına ve bu bağlamda şişliğe neden olabileceğinden tuzlu gıdaların tüketimini azaltmanız işe yarayabilir. Krakerler, işlenmiş hazır gıdalar ve salamura ürünler gibi pek çok yiyecek yüksek miktarda tuz içerdiğini unutmayın. Ayrıca, yemeklerinizi pişirirken minimum miktarda tuz kullanın.

Ek olarak, beyaz un ve işlenmiş şekerler gibi rafine karbonhidratlardan kaçının çünkü bunlar kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olabilir. Böylelikle kandaki insülin seviyesini artar ve bu da böbreklerin daha fazla sodyum tutmasına neden olur. Daha öncede belirtildiği gibi artan sodyum seviyeleri de daha fazla su tutulmasıyla sonuçlanır.

Potasyum zengini besinler tüketmek

Bilimsel araştırmalar, potasyum fakiri bir beslenme düzeni sodyum ve klorür tutulmasını artırdığını, potasyum zengini besinlerin ise hem diürezi (idrar sökümü) hem de natriürezi (idrarla sodyumun atımı) teşvik etiğini ortaya koyuyor. (Kaynak) Muz, avokado, domates, patates, yer elması ve havuç gibi kök sebzeler ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikler potasyum açısından zengindir. Adet şişkinliğinden muzdaripseniz öğünlerinizde bu besinleri yemeniz iyi bir fikir olabilir.

İdrar söktürücü besinlere öncelik vermek

Daha fazla idrar üretmek vücudun tutulan sudan kurtulmasına yardımcı olur. Bu bağlamda, bazı doğal meyve ve sebzeler idrar söktürücü özelliği sayesinde adet döneminizdeki şişkinliği azaltabilir. Salatalık, acur, şeftali, ananas, pırasa, sarımsak, soğan, zencefil, kiraz, kavun ve karpuz gibi yiyecekler diüretik etkisiyle bilinirler. Ayrıca, yanınızda bir su şişesi taşıyın ve susamamış olsanız bile gün içinde bol su için.

Adet şişliğine iyi gelen diğer yöntemler

Brokoli, Brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut, lahana ve karnabahar gibi yiyeceklerin gaz yaptığını biliyoruz. Adet nedeniyle oluşan karın şişmesini, gazla birlikte daha şiddetli bir hale getirmek istemiyoruz. Bu nedenle, en azından bir süreliğine gaz yapma potansiyeline sahip yiyeceklere ara vermek veya tüketimini azaltmak iyi bir fikirdir.

Düzenli olarak egzersiz yapmanın adet semptomlarını önemli ölçüde azalttığını biliyor muydunuz? Adetliyken egzersiz yapmak şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olmakla kalmaz, endorfin salgılanması nedeniyle daha mutlu hissetmenizi sağlar. Diğer sağlık faydaları ise cabası!

Adetliyken ağır ve uzun süreli yoğun antrenmanların yerine yürüyüş, yüzme, esneme hareketleri, dans ve pilates gibi daha soft egzersizleri tercih edebilirsiniz.

Sonuç

Adetinizden önce başlayan ve adetinizle birlikte veya birkaç gün sonra kaybolan hafif ila orta derecede şişlikler endişelenmeyi gerektirecek önemli bir şey değildir. Tüketilen yiyeceklere dikkat etmek, bol su içmek ve egzersiz yapmak gibi basit ev çözümleri şişkinliğin şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Şişlik, adetinizin bitmesine rağmen inmiyorsa ve günlük işlerinize müdahale edebilecek kadar şiddetliyse doktorunuzdan randevu almayı ihmal etmeyin.

Elif ERDOĞAN
Paylaş
Tarafından Yazıldı
Elif ERDOĞAN